Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

Het SEO ook wel de 20 weken echo vindt tussen de 18e en 21e zwangerschapsweek plaats. Bij dit echoonderzoek wordt uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van de baby gekeken. Ook groei, hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta worden vastgelegd. Hoewel veel ernstige afwijkingen bij het SEO aan het licht kunnen komen, kunnen niet alle afwijkingen met zekerheid worden uitgesloten. Wanneer er iets bijzonders wordt gevonden, wordt u daarvan op de hoogte gesteld en wordt er contact met uw verloskundige/huisarts opgenomen. Indien noodzakelijk wordt u door uw verloskundig hulpverlener verwezen voor verder onderzoek. Bij geen bijzonderheden ontvangt uw verloskundige/huisarts een gedetailleerd verslag van het onderzoek.

Op de webpagina van het RIVM kunt U verder uitgebreide informatie vinden over het structureel echoscopisch onderzoek evenals de landelijke folder Informatie over de 20 wekenecho


Deze folder is ook in de volgende talen beschikbaar:

Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiamento, Duits, Spaans, Frans, Portugees en Pools

Het onderzoek worden binnen een paar werkdagen ook nog eens door een andere echoscopist bekeken op correctheid en volledigheid (validatie). Het kan zijn dat dan blijkt dat iets niet (of niet helemaal correct) in beeld is gebracht. Mocht dat het geval zijn, dan nemen wij telefonisch contact met u op om een extra echo af te spreken. Zodat zowel u, als wij, er helemaal zeker van kunnen zijn dat u de juiste uitslag heeft ontvangen.

Uw echoscopist(e) moet zich volledig op het echo-onderzoek van uw ongeboren kindje kunnen richten. Vandaar dat wij u dan ook zeer dringend verzoeken niet meer dan TWEE andere personen en GEEN kinderen onder de 6 jaar mee te nemen naar de echokamer. Wanneer u foto's of een film wilt maken, overleg dit dan eerst even met uw echoscopist(e).

Meebrengen
1. Verzekeringspasje of het polisblad van uw zorgverzekeraar mee;
2. Wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht)
3. Verwijsbrief (indien aanwezig).
 
Duur van het onderzoek
De SEO vindt bijvoorkeur plaats tussen de 19e en 21e zwangerschapsweek en duurt ongeveer 40 minuten.

Wat kost het?
Een overzicht van de alle kosten & vergoedingen van echo's kunt u hier vinden.
 
Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)