1e en 2e trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek

(13 wekenecho en 20 wekenecho)

Het 1e en 2e trimester SEO ook wel de 13 en 20 weken echo vindt tussen 12+3 -14+3 en 19+0 tot 21+0 weken van de zwangerschap plaats. De 13 weken echo is een onderdeel van de IMITAS studie. Voorwaarde voor de 13 wekenecho is dat u deelneemt aan het onderzoek. Bij beide SEO's wordt naar de ontwikkeling van de organen van de baby gekeken. Ook groei, hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta worden vastgelegd. Hoewel veel ernstige afwijkingen bij het SEO aan het licht kunnen komen, kunnen niet alle afwijkingen met zekerheid worden uitgesloten. Daarbij geldt dat het 2e trimester SEO meer  afwijkingen aan het licht kan brengen. Wanneer er iets bijzonders wordt gevonden, wordt u daarvan op de hoogte gesteld en wordt er contact opgenomen met uw verloskundig hulpverlener. Indien noodzakelijk wordt u door uw verloskundig hulpverlener verwezen voor verder onderzoek. Bij geen bijzonderheden ontvangt uw verloskundig hulpverlener een gedetailleerd verslag van het onderzoek.

Op de webpagina van het RIVM kunt U verder uitgebreide informatie vinden over het structureel echoscopisch onderzoek evenals de landelijke folder Informatie over de 13 en 20 wekenecho


Deze folder is ook in de volgende talen beschikbaar: Engels, Turks, Arabisch en Pools

Bij BovenMaas prenataal worden de onderzoeken binnen een paar werkdagen ook door een andere echoscopist beoordeeld op correct- en volledigheid (validatie). Het kan zijn dat dan blijkt dat iets niet (of niet helemaal correct) in beeld is gebracht. Mocht dat het geval zijn, dan nemen wij telefonisch contact met u op om een extra echo af te spreken. Zodat zowel u, als wij, er helemaal zeker van kunnen zijn dat u de juiste uitslag heeft ontvangen.

Uw echoscopist(e) moet zich volledig op het echo-onderzoek van uw ongeboren kindje kunnen richten. Vandaar dat wij u dan ook zeer dringend verzoeken niet meer dan 1 volwassen persoon mee te nemen ZONDER kinderen. Wanneer u foto's of een film wilt maken, overleg dit dan eerst even met uw echoscopist(e).

Meebrengen
1. Verzekeringspasje of het polisblad van uw zorgverzekeraar mee;
2. Wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht)
3. Verwijsbrief (indien aanwezig).
 
Wanneer en duur van de onderzoeken.
De 1e trimester SEO of 13 wekenecho vindt alleen plaats tussen de 12 weken +3 dagen en 14 +3 dagen van de zwangerschap plaats.
De 2e trimester SEO of 20 wekenecho vindt bijvoorkeur plaats tussen de 19+0 en 20+0 zwangerschapsweek.
De onderzoeken nemen ongeveer 40 minuten in beslag.

Wat kost het?
Een overzicht van de alle kosten & vergoedingen van echo's kunt u hier vinden.
 
SEO (13 wekenecho en 20 wekenecho)