headerImage

Vlokkentest

De vlokkentest wordt alleen uitgevoerd wanneer daar een dringende medische indicatie voor is. De test kan uitgevoerd worden tussen de 11e en 13e zwangerschapsweek. U kunt een indicatie krijgen voor de vlokkentest op basis van:
  • familiegeschiedenis;
  • eerder(e) kind(eren) met een aangeboren lichamelijke afwijking;
  • eerder(e) kind(eren) met en/of chromosomale afwijking;
  • een verhoogd risico na de combinatietest.

De vlokkentest geeft een definitieve uitslag over de aan- of afwezigheid van chromosomale afwijkingen. De vlokkentest wordt alleen door de afdeling prenatale diagnostiek van een academisch medisch centrum uitgevoerd. Door de vlokkentest bestaat er een kleine kans op een miskraam (A. Tabor, 2010).

Dit filmpje op You Tube van de afdeling prenatale diagnostiek van het UMC St Radboud, geeft u een indruk hoe de vlokkentest via de buikwand verloopt.

Duur
Een vlokkentest wordt poliklinisch verricht en duurt ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de reden van de vlokkentest kan er gekozen worden voor een sneltest (QF-PCR) of een DNA-array. 
De uitslag van de sneltest is na 3 - 5 werkdagen bekend. De uitslag van de DNA-array test is na 10 - 15 werkdagen bekend.

Wat kost het?
De kosten van een vlokkentest bedragen ongeveer € 1000,-. De kosten van de vlokkentest worden door uw zorgverzekeraar volledig vergoed.